agd.238.ketikotiarnhembeeldliggend3.webp

Traditionele Surinaamse Heri Heri lunch

Schuif aan bij de boeiende tafelgesprekken

28 jun. 2024 Buiten begeleiding vanaf Theaterzaal 1 in het Theatrium-gebouw
(archive)

For Engish scroll down

Tijdens Keti Koti symboliseert Heri Heri het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de voorouders die de ontberingen van de slavernij hebben doorstaan. Het eten van dit gerecht tijdens de herdenking en viering is een manier om hun geschiedenis en cultuur te eren en te herdenken.

Heri Heri

Heri Heri is een Surinaams eenpansgerecht van aardvruchten als cassave en zoete aardappel met ei, bakbanaan en bakkeljauw.

Dit gerecht is een belangrijke culinaire herinnering aan de tijd van de slavernij in Suriname. Heri Heri vindt zijn oorsprong in de slaventijd toen de tot slaaf gemaakte mensen eenvoudige en voedzame maaltijden moesten maken van de beperkte ingrediënten die voorhanden waren. De ingrediënten waren vaak wortelgewassen en gezouten vis, die relatief goedkoop en lang houdbaar waren. Door de combinatie van aardvruchten en vis kregen de slaven voldoende energie en voedingsstoffen om de zware fysieke arbeid op de plantages vol te houden. In de loop der tijd is dit gerecht uitgebreider geworden dan toen.

Er worden vega/ vegan alternatieven bij geserveerd.
Traditional Surinamese Heri Heri lunch

At the celebration of Keti Koti, Heri Heri symbolizes the perseverance and resilience of the ancestors of people who endured the hardships of slavery. Eating this dish during the commemoration and celebration is a way to honour and remember their history and culture.

Will you join us for lunch?
Heri Heri is a Surinamese one-pot dish of ground fruits such as cassava and sweet potato with egg, plantain and bakkeljauw. This dish is an important culinary reminder of the time of slavery in Suriname. Heri Heri has its origins in the slavery era when enslaved people had to make simple and nutritious meals from the limited ingredients available. The ingredients were often root crops and salted fish, which were relatively cheap and long-lasting. The combination of root crops and fish gave the enslaved people enough energy and nutrients to sustain the hard physical forced labour on the plantations. Over time, this dish has changed and by now includes more ingredients.

Vega/ vegan alternatives will also be served.

related content
things.1960.beeldketikoti2a.webp
news – 27 mei 2024

Vier en herdenk Keti Koti

Een week vol inspiratie en reflectie

things.1963.priscillamacintosh.webp
people – 18 jun. 2024

Priscilla Macintosh