Leesgroep de Kunst van het Feminisme met Heske ten Cate & Yuki Kho

Naakt op een Kleedje

Tuesday 5 November '19 WALTER books
(archive)

taal: Nederlands gesproken
entree: gratis
Voor haar masterscriptie genderwetenschappen ging Pauline Salet vorig jaar met een notitieboek naar acht grote moderne Nederlandse kunstmusea. Haar onderzoeksmethode was simpel. Ze keek en turfde: hoeveel kunst van vrouwelijke makers is er te zien in de vaste collectie? 13 procent, telde ze. Hoe kan het toch dat er nog steeds zo veel ongelijkheid heerst tussen mannen en vrouwen bij het tonen van kunst?

Dit is de vraag die centraal staat op 5 november tijdens de feministische leesgroep met Heske ten Cate (directeur van Nest in Den Haag) en Yuki Kho (oprichter Kunst Kijken met Ko & Kho). Heske ten Cate en Yuki Kho stellen dat vrouwen minstens even vaak naakt op een kleedje zijn afgebeeld in een museum dan dat ze er als maker vertegenwoordigd zijn. Om daar verandering in te brengen maken ze sinds afgelopen september met de podcast Naakt op een Kleedje een alternatieve rolodex vol fantastische vrouwelijke makers. Dit doen ze niet alleen, iedere aflevering staat er een bijzondere vrouwelijke gast centraal die thuis of op haar werk geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker.

Gedurende deze aflevering van de leesgroep wordt de groep omgevormd tot redactie om een fictieve live aflevering van Naakt op een Kleedje te maken.

NB Neem op 5 november het volgende mee:
Een kunstwerk (in print of in gedachten) van een vrouwelijke maker dat voor jou bijzonder is. Denk er vooral ook over na waarom dit zo is.

Voorbereiding:
Lees dit Volkskrant-artikel
Luister Podcastaflevering 2 van Naakt op een Kleedje met Arna Mačkić