DEC
tue

21

Guess Who’s Coming to Dinner Too? van Patricia Kaersenhout
Guess Who’s Coming to Dinner Too? van Patricia Kaersenhout

GUESS WHO’S COMING TO DINNER TOO?

reading groupWednesday 3 April '19

De Kerk Arnhem(archive)


Nederlands gesproken

Lezen, luisteren, discussiëren en borduren. Een programma naar aanleiding van de installatie Guess who’s coming to dinner too? van kunstenaar en activist Patricia Kaersenhout. Kaersenhout levert met dit project een artistieke kritiek op het werk The Dinner Party (1979) van feministisch beeldend kunstenaar Judy Chicago, waarin sterke vrouwen worden gevierd maar waarin zwarte vrouwen en vrouwen van kleur ondervertegenwoordigd zijn. De installatie, bestaande uit een grote, gedekte driehoekige eettafel, vormt een eerbetoon aan die vrouwen die zich in het verleden en heden hebben verzet tegen racisme en onderdrukking en zijn opgekomen voor gelijke rechten voor álle vrouwen. Kaersenhout brengt de verborgen levens van 36 heldinnen van verzet voor het voetlicht. Zoals dat van Sanite Belair, die in de achttiende eeuw vocht tegen de koloniale overheersing in Haïti en van Funmilayo Ransome Kuti, de twintigste-eeuwse strijdster voor vrouwenrechten in Nigeria. De installatie is voortgekomen uit een community art project en is nog niet af.

In een interview door Simone Zeefuik licht Kaersenhout het project toe. Spoken word kunstenaar Veronique Efomi treedt op en curator Mirjam Westen geeft een toelichting op de tentoonstelling Your Voice Matters waarin de installatie van Kaersenhout te zien is.

Tijdens de workshop is er de mogelijkheid om verder te borduren aan de tafelkleden. Ook bedenken de deelnemers een passende symboliek voor de glazen en borden die nog worden ontworpen.

Het programma is een samenwerking tussen de leesgroep ‘De Kunst van het Feminisme’ van ArtEZ studium generale, Mister Motley en Museum Arnhem.

VOORBEREIDING
Lees de volgende artikelen in Mister Motley:
Diversiteit is big business
Tempel: ‘Rebelse Trots’ van Patricia Kaersenhout
Voorbereiding voor deelname aan de workshop is het lezen van de tekst ‘36 heldinnen van verzet’ door Patricia Kaersenhout (beschikbaar als pdf na aanmelding)

PROGRAMMA
14.30 – 15.00 Ontvangst in de tentoonstelling Your Voice Matters door curator Mirjam Westen
15.00 – 15.40 Interview Patricia Kaersenhout door Simone Zeefuik
15.40 – 15.50 Spoken word door Veronique Efomi
16.00 – 17.45 Workshop met Patricia Kaersenhout (NB na aanvang geen toegang meer & voorbereiding door lezen tekst ’36 heldinnen van verzet’)