U staat hier

10 november 2016

ArtEZ studium generale organiseert op 10 november 2016

U staat hier

De kunst, de stad en de toekomst

NB. Dit programma heeft al plaatsgevonden.

Op het winderige Java eiland in Amsterdam is een stad herrezen. FABCiTY. De huizen zijn er gemaakt van afvalmateriaal. Je kunt er van energie gebruik maken zonder aangesloten te zijn op een netwerk. Stalen bruggen worden er geprint. Kleine bedrijven, studenten en creatieven werken er samen, off-grid en zelfvoorzienend. Misschien is deze ‘circulaire stad’ waar hergebruikt en gedeeld wordt, waar iedereen zijn eigen plek claimt en vormgeeft, de stad van de toekomst.

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden. En het aantal mensen blijft groeien. Op minimale vierkante kilometers leven we er samen. Er is steeds minder ruimte die niet benut of gepland is. Sociale ongelijkheid tekent zich scherper af en er ontstaan economische problemen. De lucht en omgeving worden viezer. Hoe prettig is het er eigenlijk? FABCiTY klinkt een stuk aantrekkelijker. Daar voel je een positieve energie en zetten de ‘bewoners’ hun eigen creativiteit in om op een fijne manier als gelijken samen te leven. Er ontstaat een gemeenschappelijke grond waar je kookt, eet, lacht, discussieert, werkt, creëert en een hennepbiertje drinkt. De stad ontstaat er niet vanuit planning, maar een behoefte. Utopisch? Misschien.

Hoe kijk jij naar de stad? Is het slechts de plek waar je leeft? Haal je er je inspiratie of is het je podium? En welke invloed heb jij zelf op je leefomgeving? Misschien biedt jij als maker de oplossing voor de problemen van de stad. Of geef je haar een identiteit door de kunst die je er neerzet. Tijdens U staat hier onderzoek je de stad, het (samen)leven daarin en de rol die jij als kunstenaar in de stad kunt spelen. Samen met kunstenaars, wetenschappers en technologen wissel je ideeën uit,  identificeer je uitdagingen en bedenk je wellicht strategieën voor de toekomst. Waar sta jij?

Gasten in dit programma zijn:
Jennifer Miller (entertainer Circus Amok/hoogleraar Pratt Institute, NY), Henk Oosterling (filosoof Erasmus Universiteit/Rotterdam Vakmanstad), Gikkels (rapper), Recetas Urbanas (platform sociale architectuur, Sevilla), Gewildgroei (beweging voor stadsnatuur), Lotte van den Berg (theatermaker), René Boomkens (filosoof/hoogleraar UVA), Sabrina Lindemann (urban curator OpTrek), Elizabeth Sikiaridi & Frans Vogelaar (professors, partners Hybrid Space Lab), Ruben Jacobs (socioloog/HkU), Wermke/Leinkauf (video/performance/public space, Berlijn), Chris Keulemans (journalist), Eric Frijters (lector Academies van Bouwkunst), Erwin Jans (dramaturg Toneelhuis, Antwerpen), Renate Zentschnig (curator/theatermaker), Stef Visjager (Radiomakers Desmet), Bart Van Nuffelen (theatermaker MartHa!tentatief, Antwerpen), Denicolai &Provoost (kunstenaarsduo, Brussel), Harmen de Hoop (beeldend kunstenaar/public space), Alida Dors (dansmaker), Anthony Heidweiler (artistiek directeur Operamakers), Fedor Teunisse (artistiek leider Slagwerk Den Haag), Aurélie Lierman (radio kunstenaars/vocalist/componist, Brussel), Korsten & De Jong (kunstenaars), Laura Brouwer (kunstenaar), Peter Sonderen (Lector theorie in de kunsten), Jeroen Lutters (Lector kunst- en cultuureducatie).

Bekijk de lezingen

Toon alle video’s

Aftermovie
Lezing Anthony Heidweiller
Lezing Chris Keulemans
Lezing Eric Frijters
Lezing Erwin Jans
Lezing Jennifer Miller
Lezing Ruben Jacobs
Performance Wermke/Leinkauf
Talkshow Fedor Teunisse en Aurelie Lierman
Talkshow Lotte van den Berg