Leesgroep De Kunst van het Feminisme met Nancy Jouwe

5 februari 2019

19.00-21.00 uur
Locatie: WALTER books, Arnhem
Aanmelden: c.demuijnck@artez.nl
Toegang gratis. De leesgroep houdt rekening met een tweetalig publiek (NL/ENG).

Leesgroep over intersectioneel feminisme door Nancy Jouwe

Deze aflevering van leesgroep gaan we in op de slogan ‘My Feminism Will Be Intersectional Or It Will Be Bullshit’ van de in Amsterdam woonachtige schrijfster Flavia Dzodan. Intersectionaliteit is het idee dat feminisme geen one-size-fits-all beweging is en dat het niet toebehoort aan witte, middenklasse, cisgender en valide vrouwen. Intersectioneel feminisme omvat de dwarsdoorsnede van mensen die verschillende vormen van onderdrukking ervaren. Een zwarte vrouw kan bijvoorbeeld racisme en seksisme ervaren. Een anders opgevatte LGBTQ-persoon van kleur kan seksisme en racisme ervaren. Hoe kunnen we ons bewegen richting een inclusief feminisme?

Lezen
Twee essays van Nancy Jouwe:
Intersectionality- A Travelling Concept
Standing at the Crossroads
En het artikel van Nancy Jouwe op Mister Motley

Nancy Jouwe
Nancy Jouwe (1967) is een docent, onderzoeker en spreker, actief sinds 1993 in de NGO-sector als manager en cultureel producent, met een focus op intersectionaliteit, koloniale geschiedenis, kunst, erfgoed en interculturele dialoog. Ze was mede-oprichter van Framer Framed en stond aan de basis van het onderzoeksproject Mapping Slavery, een transnationaal onderzoeksproject dat de Nederlandse koloniale geschiedenis van de slavernij in kaart brengt. Als activiste was ze in de jaren ’80 en ’90 betrokken bij krakers- en verschillende emancipatiebewegingen. Ze komt uit een familie van politieke vluchtelingen die Indonesië in het begin van de jaren ’60 moest ontvluchten, omdat haar vader een politieke leider was in de Papoea-onafhankelijkheidsbeweging. Ze schreef uitgebreid over Papua-kwesties, waaronder vrouwenrechten en de Papoea-diaspora.

Tot 2013 was Nancy Jouwe programmadirecteur bij Kosmopolis Utrecht, een platform dat via kunst en cultuur een dialoog tussen gemeenschappen voedt, zowel nationaal als in een internationale context. Jouwe was ook directeur van Papua Cultural Heritage Foundation in Utrecht.

Jouwe co-publiceerde verschillende boeken, waaronder Papua’s? Oja, die bestaan echt, hè? Een inventarisatie van de positie van Papua-vrouwen in Nederland, 1958-1992 (met Marlise Mensink, 1993) en Caleidoscopische Visies. De zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging in Nederland (met Maayke Botman en Prof. Gloria Wekker, 2000) en Paradijsvogels in de polder. Papoea’s in Nederland (KIT Publishers, 2012). In 2017 droeg ze bij aan de publicatie Dutch New York Histories: Connecting African, Native American and Slavery Heritage (met Dienke Hondius, Dineke Stam en Jennifer Tosch, LM Publishers / Washington University Press).

Links
Radio interview op VPRO met Nancy Jouwe
LM Publishers – Dutch New York Histories
Mapping Slavery NL
Stichting Papua Erfgoed – PACE
Kosmopolis Utrecht