Chaos & Conflict

12 februari 2016

12 februari 2016 in de Eusebiuskerk en Rozet te Arnhem

Chaos & Conflict

‘‘Het is te laat om simpelweg kritiek op de wereld te leveren. Die kritiek geeft het publiek de sensatie aan de goede kant van de geschiedenis te staan, zonder dat dat verder iets kost. (…) Interessanter is kunst die zich wel bewust is van haar eigen positie, die zich niet wentelt in haar eigen gelijk, en die uitdaagt om de wereld te herinterpreteren.’ (Renzo Martens, NRC handelsblad 2-10-14 )

(N.B. Dit programma heeft al plaatsgevonden.)

‘Ik heb geen televisie, omdat ik de ellende van de wereld niet langer binnen wil laten komen.’ De stroom van ellende bereikt ons dagelijks via de media en houdt ons voortdurend bezig. Hoe deal jij met een wereld die in brand staat? Zet jij je televisie uit? Of ga je over tot actie? Wat is jouw positie en wat betekent het om geëngageerd kunstenaar te zijn?

Tijdens Chaos & Conflict onderzoeken we samen met ervaringsdeskundigen, kunstenaars en wetenschappers wat conflict en oorlog werkelijk betekenen. Wat is de dagelijkse realiteit van oorlog en conflict? Kan conflict tegelijkertijd een verwoestende en een creatieve kracht zijn? Kan kunst gereedschap zijn voor transformatie en genezing na chaos en conflict? En mag een danser nog pirouetten draaien of een musicus de liefde bezingen in de schaduw van het engagement? Is geëngageerde kunst voorspelbaar en een rituele dans?
Deze dag gaat over de persoonlijke consequenties van chaos en conflict voor mensen in het algemeen en voor kunstenaars in het bijzonder.

Deze dag gaat over jou!

Met onder meer:

Hector Aristizábal, Jonas Staal, Chris Keulemans, Renzo Martens, Manon van Hoeckel, Henk van Houtum, Brigitte van der Sande, Maral Deghati, Natalia-Gluklya Pershina, Merlijn Twaalfhoven, Dorothée Munyaneza, Jeyanthy Siva, Motel Spatie / Claudia Schouten, Annelys de Vet, Mohammad Saleh, Friso Wiersum, Yaël Vinckx,  Bright O. Richards, Sharon Gesthuizen, Maarten Doorman, Jeroen Lutters, Geert van Kesteren.

Trojaanse paarden, Het Feestaardvarken en het Plein van de Vrijheid

Schrijver en journalist Chris Keulemans schreef een bespiegelend artikel over Chaos & Conflict.

“Het stationsplein ligt er prachtig bij op deze winterblauwe vrijdagochtend. Forensen haasten zich van de cirkelvormige trappen naar beneden. Het is 12 februari en niets wijst erop dat er in de Nederlandse beeldende kunst een aardverschuiving gaande is…

Lees hier het volledige artikel