Macho Macho, foto: Marjolijn van Dijk

Gender in perspectief

Igor Vrebac(theatermaker), Lana Coporda(choreograaf), Simone Atangana Bekono(schrijver/dichter), Selm Wenselaers(producter/dramaturg/genderalist), Isis Germano(dramaturg)

i.s.m. Generale Oost

‘Is het een jongetje of een meisje?’ De eerste vraag die gesteld wordt als er een baby’tje geboren is, veronderstelt dat er slechts twee opties zijn: je bent een man of een vrouw. En dan hebben we het nog niet eens over de representatie van gender in de media, kunst, etc.
Deze workshop belicht het onderwerp gender, en de complexiteit ervan, vanuit verschillende perspectieven. Je start met maar liefst twee prachtige voorstellingen, Macho Macho van theatermaker Igor Vrebac en ZOOM – Hestia and Sheela na gig van choreografe Lana Coporda. Vanuit een heel persoonlijke invalshoek vertrekt de lecture performance van Selm Wenselaers. Selm is geen hij, geen zij maar een ‘hen’. Schrijfster Simone Atangana Bekono onderzoekt in haar werk het effect van sociale stempels rondom ras en gender, en draagt een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Dramaturg en wetenschapper Isis Germano zet een en ander in theoretisch perspectief en gaat samen met jou, de betrokken kunstenaars en de andere deelnemers het gesprek aan.

ZOOM – Hestia and Sheela na gig:  Balancerend tussen acceptatie en verzet onderzoekt Lana Čoporda de kloof tussen de wereld van advertenties en videoclips en de meer intieme ervaring van sensualiteit en seksualiteit. In een wel erg dichtbij komende solo bestudeert ze de representatie van vrouwen in het dagelijks leven en de hedendaagse media. Ze liet zich daarvoor inspireren door Hestia en Sheela na gig, twee oer-oude voorstellingen van vrouwelijkheid.

Macho Macho: Theatermaker Igor Vrebac (1986) laat zich inspireren door Instagram selfies, Turks worstelen en het idee van bromance om in zijn regie debuut Macho Macho de objectivering van mannelijkheid te onderzoeken.  Macho Macho is een visueel aantrekkelijk theaterduet waarin mannelijke schoonheid op de proef wordt gesteld. Twee mannen pogen om er goed uit te zien, sexy te zijn en sterk te blijven,  maar de fysieke uitputtingsslag die hierdoor ontstaat, brengt ze dichter bij elkaar en hun emoties.