Home / otherness – Geomancy of co-existence (EN)

Krzysztof Czyżewski

Een thuis, het ‘eigene’, bestaat niet zonder ‘het andere’. Om een gezin te zijn moeten we aan onze huiskamertafel ook een stoel vrij houden voor ‘de ander’. Alleen op die manier kunnen wij onszelf leren kennen. Interactie met anderen, met mensen van buiten onze eigen wereld, confronteert ons met onszelf, omdat wij slechts een onderdeel van het geheel zijn. Wie van zijn of haar huis een vesting maakt, kan er niet werkelijk leven.

Omdat de aanwezigheid van de ander verbonden is met angst en liefde, onvermogen en nieuwsgierigheid, misverstanden en goede wil, moeten wij weten hoe wij een ‘weefsel van verbondenheid’ moeten opbouwen. Dit heeft te maken met de geomantiek van coëxistentie.

Wat kan het bestaan van Borderland ons hierover vertellen? Wat is het belang van de kunst van het bruggenbouwen? Waarom is de onzichtbare brug meer een realiteit dan een echte brug? Waarom kunnen wij in een grensgebied leven, maar niet over grenzen heen stappen? En hoe bouw je een huis met een dak dat jou het zicht op de hemel niet ontneemt?

Locaties

ArtEZ Academie, Rhijnvis Feithlaan 50, Zwolle