ArtEZ studium generale organiseert op 8 november 2018

HOME

A happening with artists, scholars and students on home & citizenship

i.s.m.

Docentopleidingen ArtEZ

Corpo-real Master Interior Architecture

Professorship E||scape Product Design & Interieur Architectuur

ArtEZ International Student Circle

Bachelor Klassieke Muziek

N.B. Dit programma heeft al plaatsgevonden. 

Het woord HOME roept direct verwijzingen op naar letters in de vensterbank. Of naar een deurmat met de tekst ‘Home is where the heart is’. Dat thuis een veilige haven zou moeten zijn, is evident. Maar dat idyllische plaatje gaat lang niet altijd op. Wanneer voel je je echt veilig, thuis en welkom?

Ergens nieuw komen. De mores niet kennen. Een plek verwerven in een bestaande groep of gemeenschap. Het gebeurt dagelijks op allerlei niveaus: als student in een nieuwe studiestad, als migrant in een nieuw land, of als werknemer in een nieuwe werkomgeving. Word je met open armen ontvangen of word je met de nek aangekeken en moet je vechten voor een plekje?

Nederland werd altijd gezien als een vooruitstrevend land dat tolerantie hoog in het vaandel had staan. Los van de vraag in hoeverre dat beeld klopte, dringt de vraag zich op wat daar nu nog van over is. Uit allerlei hoeken klinkt een pleidooi voor meer inclusie, maar even vaak hoor je een tegengeluid. Hoe dan ook, het proces verloopt moeizaam. We worstelen met de vraag hoe een gelijkwaardige samenleving en inclusie vorm te geven.

Vanuit de overtuiging dat kunst en verbeelding een cruciale rol spelen in de strijd voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving, onderzoekt ArtEZ studium generale op 8 november het begrip HOME. De centrale vraag die wij stellen is: Hoe kun je de ander tegemoet treden en verwelkomen?

De voertaal van de lezingen en workshops is Engels. 

Met onder meer:

Rimini Protokoll (collectief dat theater, geluid- en radiowerk, film en installaties maakt), Rajae El Mouhandiz (zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater), Al Maeishah (‘de levenden’ in het Arabisch, trio van wetenschappers/kunstenaars, ontwerpen een leeromgeving), Borderland (cultureel centrum en plaats van ontmoeting, creatie en reflectie), Frank Kolkman (speculatief ontwerper), Giuditta Vendrame (productontwerper/ beeldend kunstenaar), Tina Lenz (design antropoloog) & Nash Caldera (beeldend en performance kunstenaar) & Anne van der Weijden (curator en programmacoördinator), Diamanda La Berge Dramm (violist), Salima Essakkati (avant-garde imam, studente Fine Art Media), Stefanie Bruggeling (studente Docent Muziek)

Locatie

ArtEZ Academie
Rhijnvis Feithlaan 50, Zwolle