ArtEZ Studium Generale brings together knowledge from inside and outside the institute. In close cooperation with students and lecturers we curate vibrant series with essays, artistic projects and Radio ArtEZ podcasts. This is how we share knowledge in all its diversity around topics relevant in art and society today.
more..

research
things.2082.agd240dardayspattypontier.webp
podcast — Feminism

Kunst als wapen tegen ongelijkheid - deel 1 en 2

 Podcast Patty Pontier

Vanaf 2006 was Patty Pontier achttien jaar lang docent Filosofie bij de ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle. Bij haar pensionering laat zij de studenten van ArtEZ een wel heel bijzonder cadeau na: de tweedelige podcastreeks Kunst als wapen tegen ongelijkheid. Pontier vroeg zich af hoe het mogelijk is dat er in de decennia dat zij professioneel actief is geweest zo weinig veranderd is. Hoe kan het dat er nog steeds zoveel verborgen ongelijkheid is?

things.2080.screenshot_20250514_at_101822.webp
podcast — Future Art School

Keukens en sleutels

Het gebouw van de kunstacademie - aflevering 1

Wat voor soort gebouwen en leerruimten heeft het kunstonderwijs van de toekomst nodig? De huidige sociale, politieke en ecologische realiteiten vragen niet alleen om een aanscherping of bijstelling van opvattingen over kunst en kunstonderwijs maar ook om een heroriëntatie op de gebouwen en fysieke ruimte waarin dat kunstonderwijs plaatsvindt.

things.1970.dardaysbasicimage.webp
news — Research in and through the arts

Doing (Artistic) Research Days 24/25

ArtEZ programma over artistiek onderzoek doen

ArtEZ bruist van de (kunst)projecten die gebaseerd zijn op het doen van artistiek onderzoek. Dit najaar en voorjaar is het tijd om deze projecten, methodes en praktijken met elkaar in contact te brengen tijdens Doing (Artistic) Research Days 24/25. Dit programma zorgt ervoor dat we elkaars werk en processen verder kunnen aanwakkeren door elkaar met de diversiteit aan vragen, ervaringen en mogelijkheden te voeden.

things.1966.things1966detijdvankleurtimetijd.webp
online courses — TIME: the impact of time (pressure) on authorship

Online lessenserie: De Tijd van Kleur

Een driedelige lessenserie die kleur's eigen tijd en plaats onderzoekt

De Tijd van Kleur is een driedelige lessenserie die kleur's eigen tijd en plaats onderzoekt. Zijn kleuren net als geuren en klanken tijdsafhankelijk? Waar en wanneer 'zijn' kleuren precies?

De lessen zijn gebaseerd op een zintuigelijke (fenomenologische) benadering. Met de verschillende maak-, schrijf-, kijk- en denkoefeningen onderzoek je de relatie tussen zintuigelijke waarneming en denken. Hoe praten en denken we over kleurwaarneming? Wat weten we over kleuren en hoe sluit deze kennis aan bij de ervaring die we hebben als we ze zien, horen, voelen?


things.1892.d1202008031503251024x683.webp
essay — TIME: the impact of time (pressure) on authorship

Dit werk kwam in vijf minuten tot stand – kan kunst bestaan binnen het kapitalisme?

Essay in de serie Tijd door Persis Bekkering

Persis Bekkering schreef een essay dat cirkelt rondom de vraag of kunst überhaupt kan bestaan binnen het kapitalisme. ‘Kunst is geen proces dat efficiënt gemaakt kan worden, waaruit rendement kan worden geslagen. Ik zou zelfs willen zeggen dat het maakproces geen helder begin en geen werkelijk einde kent.’

things.1866.01powertools.webp
publication — Future Art School

Powertools: Artistic Strategies for Social Change

Online publication about art and diversity

Powertools is an online publication about art and diversity. The essays you'll find in this publication examine the relationship between art and socio-political matters of power. This essay collection and the accompanying online course will be invaluable to teachers and students in art school.

things.1743.screenshot_20250618_at_164225.webp
video — Body and power(lessness)

“The body has increasingly become a project you can work on”

Dr. Willemijn Ruberg talks about her book ‘History of the body’

Willemijn Ruberg is Associate Professor in Cultural History at the Utrecht University. She has published extensively on the history of the body, emotions, gender, knowledge and forensic medicine. In her engaging and concise book she offers a clear introduction to the history of the body, introducing a wide array of conceptual approaches to the field. It explores a range of themes, including racism, anorexia, gender and sexuality.

things.1996.landvierkant.webp
online courses — LAND: about climate breakdown, ownership, territory and colonialism

Online lessenserie: LAND

Een gratis lessenserie over de relatie tussen eigendom van land en klimaatafbraak

Wij presenteren met trots onze gloednieuwe online cursus LAND, over de relatie tussen eigendom van land en klimaatafbraak. Volg hem op je eigen moment en in je eigen tempo. Met filmpjes, teksten, theoretische en praktische opdrachten.

things.1696.screenshot_20250217_at_152750.webp
video — Body and power(lessness)

Traumasporen in het lichaam

Videoregistratie online event 2 februari 2022

Op woensdag 2 februari 2022 organiseerden ArtEZ studium generale en Mister Motley een online lunch event in het kader van het jaarthema Lichaam en (on)macht met schrijvers Francine Oomen en Maurits de Bruijn over intergenerationeel trauma. In dit programma stond de lichamelijke overerving van trauma centraal en hoe deze beide schrijvers daar invulling aan geven in hun werk.

Traditionele, westerse therapie draait om praten. Om vertellen, aanhoren, redeneren: om het cognitieve. Psychologen en psychiaters besteden over het algemeen weinig tot geen aandacht aan het lichaam. Terwijl trauma zich ook in het lichaam manifesteert: hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, wazig zicht, tintelingen, het is ons lichaam dat reageert.

Tijdens het event bespraken we de nieuwe graphic novel van Francine Oomen 'Hoe overleven we' (2021) waarin ze een intense inkijk geeft in haar eigen binnenwereld. Een autobiografische zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik en hoe de keten te doorbreken. Daarnaast komt ook het essay 'Een lichaam dat niet bewoond wordt' van Maurits de Bruijn aan bod waarin hij kijkt naar het doorgegeven trauma van zijn moeder, die de Holocaust overleefde, en waar zijn lichaam nog steeds op reageert.

Met beide schrijvers keken we naar hoe ze in woord en beeld dat ongrijpbare trauma een gezicht proberen te geven om het patroon en het doorgeven ervan te doorbreken.