Asu Aksu & Zahide Fürstenberger

Asu Aksu is een multipotentialite. Droomde ervan om gentechnicus te worden, haalde uiteindelijk een bachelor Business Management aan de Universiteit van Istanboel. Heeft in verschillende functies gewerkt op het gebied van reclame, PR en entertainment. Na verloop van tijd heeft ze de ontwikkeling van haar creativiteit op modegebied weer opgepakt aan de İMA- modeacademie in Istanbul. In 2010 begon ze haar eigen label, nam deel aan verschillende projecten, festivals en modeshows. Nam een sprong in het duister en opende haar eigen winkel in hartje Istanboel, in Beyoğlu. Besloot haar visie te volgen door in 2015 bij ArtEZ aan een masterstudie Fashion Strategy te beginnen. Haar scriptieproject was een onderzoek naar het potentieel van intuïtie als kritisch ontwerpinstrument bij creatieve activiteiten. Zij is nu docente bij ArtEZ, geeft colleges en leidt workshops met internationale kunstenaars.

Zahide Fürstenberger groeide op met haar neus in de boeken en met rare overtuigingen, zoals hoe fantastisch hoger onderwijs was. Raakte genezen van deze overtuigingen tijdens haar jaren op de Universiteit van Istanbul. Na het behalen van haar diploma Business Administration, werkte ze in de reclame. Terwijl ze een depressie, die ze had opgelopen in haar tienerjaren, constant met zich meezeulde, was haar belangrijkste prestatie uit deze periode te leren leven met die depressie, diep weggestopt in haar zakken en/of rugtassen. Op een gegeven moment kreeg ze door dat ze die eerder genoemde depressie voor de gek kon houden met een continue stroom onzin en ze stond op het punt om voor zichzelf een persona van ondergewaardeerde kunstenaar te verzinnen, maar daar kreeg ze genoeg van. Er waren tenslotte ook nog stripverhalen die gelezen moesten worden. Ze woonde een tijd in Duitsland met als enige doel Duits te leren, daarna ging ze terug naar Istanbul, werkte in de reclame (onder andere) en vergat meteen weer het grootste deel van wat ze geleerd had. Uiteindelijk verliet ze de reclamewereld, deed van alles met woorden in het Turks en het Engels, ging trouwen en belandde opnieuw in Duitsland.

Nieuwste gasten