Lezing: Isis Germano – Queering the audience – 16 maart 2017

Lezing door dramaturg Isis Germano bij ArtEZ studium generale event ‘Lost in Transition – Identity in a changing world’ op 16 maart 2017.

‘Queer’ is een geuzennaam. De term die ooit werd ingezet als scheldwoord voor wie afweek van normen voor gender en seksualiteit, wordt nu ook gedragen door mensen die de strikte tegenstelling tussen man en vrouw en hetero- en homoseksueel doorbreken, soms met trots en soms achteloos, vanzelfsprekend, niet vreemd maar volstrekt natuurlijk. Queer vertaalt zich letterlijk als ‘vreemd’, en ‘queering’, zou je kunnen vertalen naar ‘vreemd maken’. Hoe kunnen theater en dansvoorstellingen gendernormen die we gewend zijn vreemd maken? En als we in een performance gendernormen vreemd maken, wie zijn we dan aan het queeren: de performer, of het pubiek? Isis Germano denkt na over queering in performance als een manier om de waarneming van de toeschouwer vreemd te maken.

Biografie Isis Germano

Programma Lost in Transition

Bekijk ook het interview met Isis Germano over identiteit