isis germano

Isis Germano

Isis Germano is dramaturg en werkzaam als docent en onderzoeker bij Media- en Cultuurstudies (Universiteit Utrecht). Met haar scriptie Between Stage, Brain and Body: Using Cognitive Science to Flesh Out the Embodied Act of Looking won ze de eerste prijs voor de beste academische scriptie en de eerste prijs voor de beste theaterwetenschappelijke scriptie in Nederland en Vlaanderen. Momenteel werkt ze aan haar PhD waarin ze het kijken van de theatertoeschouwer vanuit cognitief perspectief benadert. Oorspronkelijk is Isis opgeleid als theatermaker en ze heeft met meerdere theatergezelschappen gewerkt.

Isis Germano draagt tevens, samen met Igor Vrebac, Lana Coporda en Selm Wenselaers bij aan de workshop Gender in perspectief.

Bekijk de lezing van Isis Inhoud lezing: ‘Queer’ is een geuzennaam. De term die ooit werd ingezet als scheldwoord voor wie afweek van normen voor gender en seksualiteit, wordt nu ook gedragen door mensen die de strikte tegenstelling tussen man en vrouw en hetero- en homoseksueel doorbreken, soms met trots en soms achteloos, vanzelfsprekend, niet vreemd maar volstrekt natuurlijk. Queer vertaalt zich letterlijk als ‘vreemd’, en ‘queering’, zou je kunnen vertalen naar ‘vreemd maken’. Hoe kunnen theater en dansvoorstellingen gendernormen die we gewend zijn vreemd maken? En als we in een performance gendernormen vreemd maken, wie zijn we dan aan het queeren: de performer, of het pubiek? Isis Germano denkt na over queering in performance als een manier om de waarneming van de toeschouwer vreemd te maken.

Bekijk het interview met Isis over identiteit

Nieuwste gasten