Ruben Jacobs

Lezing door Ruben Jacobs: Authenticiteit, een requiem (11.00, Auditorium Rozet)
Aan ons verlangen naar authenticiteit lijkt maar geen einde te komen. Via Lonely Planet struinen we de wereld af op zoek naar plekken die nog ‘ongerept’ zijn, op Facebook construeren we dag in dag uit onze ‘unieke’ identiteit en van politici verwachten we niets minder dan een ‘oprechte’ stijl. Authenticiteit is, net als Fair Trade, een (commercieel) keurmerk geworden voor de wereld om ons heen. Maar wat als die wereld helemaal geen unieke kern bezit? Wat als de mens van nature eigenlijk kunstmatig is? Trekt authenticiteit dan niet eerder een mistgordijn op tussen ons en de wereld, dan dat het ons er daadwerkelijk mee in contact brengt? Kortom: moeten we afscheid nemen van authenticiteit?

Ruben Jacobs (Amsterdam, 1984) studeerde Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen jaren was hij o.a. als freelance journalist werkzaam voor de VPRO, NTR en diverse (online) bladen. Momenteel is hij docent en onderzoeker aan de HKU waar hij o.a les geeft in cultuursociologie en filosofie. In 2015 was hij als research fellow verbonden aan het Nieuwe Instituut (Rotterdam) waar hij onderzoek deed naar de rol van design in het ‘vermenselijken’ van technologie. Publicaties: Iedereen een kunstenaar. Over authenticiteit, kunstenaarschap en de creatieve industrie (2014) en Artonauten. Kunst voorbij de mens, Een pamflet over de post-humanistische verbeelding (2016). www.ruben-jacobs.nl

 

Nieuwste gasten