Jos de Mul: het kunstwerk in het tijdperk van de digitale recombineerbaarheid

Cultuurfilosoof Walter Benjamin (1892-1940) schrijft in een beroemd essay uit 1936 dat er onder invloed van mechanische reproductietechnieken zoals fotografie en film, in de moderne kunst een verschuiving is opgetreden. Deze verschuiving vond plaats van kunstwerken met een cultwaarde zoals de Mona Lisa (eenmalige kunstwerken), naar massaal geproduceerde kunstwerken die het vooral moeten hebben van hun tentoonstellingswaarde. Met de computer en het internet zijn we inmiddels beland in het tijdvak waarin het kunstwerk vooral wordt beoordeeld op zijn manipulatiewaarde. Jos de Mul zal aan de hand van http://www.megamonalisa.com/ en Geert Muls multimediale werk W4 (Who, What, When, Where) stilstaan bij de hedendaagse kunstprosumer (producerende consument) en de terugkeer (met een twist) van het aura in de kunstervaring.